למידע נוסף וייעוץ חייגו 050-4465501
איך לזהות שקרנים?

איך לזהות שקרנים?

חושבים שאתם יכולים לזהות שקרנים? תחשבו שוב!

שקרים הם חלק בלתי נפרד מהחיים, אבל האם באמת אפשר לזהות אותם?

רובנו בטוחים שכן, אבל המחקר מוכיח אחרת!

בתקופה האחרונה, מקרים רבים של חוסר אמון, הונאה ושקרים עולים לכותרות ומעוררים דיון ציבורי נרחב.

בין אם מדובר בעולם העסקי, בזירה הפוליטית או באינטראקציות יומיומיות, אנשים משוכנעים שהם יכולים לזהות שקרנים על פי סימנים חיצוניים ברורים, כמו לדוגמא – נגיעה באף, הימנעות מקשר עין, עצבנות מוגברת או שינוי בקצב הדיבור.

אבל האם באמת יש לנו את היכולת לזהות שקר באופן אינטואיטיבי?

מחקרים עדכניים מוכיחים אחרת.

 

כיועץ ארגוני וכמנחה סדנאות בנושא שפת גוף ותקשורת מונעת הסלמה בארגונים רבים ברחבי הארץ, אני נתקל שוב ושוב באמונות השגויות שמלוות אותנו לגבי גילוי שקרים.

ד"ר פול אקמן, אחד החוקרים המובילים בעולם בתחום זיהוי רגשות ושקרים, מציין כי אין סימן אחד מובהק לשקר, אלא קיים שילוב של מספר ערוצים שצריך לשים אליהם לב:

המילים שהשקרן בוחר – אנשים שמספרים שקר נוטים לחשוב מראש על המילים המדויקות שהם ישתמשו בהן, אך לעיתים ניתן לזהות חריגות או סתירות בדבריהם.
הבעות פנים ושפת גוף – מיקרו-הבעות, שינויי נשימה, ושינויים בתנוחת הגוף יכולים לחשוף אמת נסתרת.
הקול והאינטונציה – השינויים בטון הדיבור, הפסקות לא טבעיות או שינוי בקצב יכולים לרמוז על ניסיון הסתרה.

הבעיה היא שרובנו מסתמכים על מיתוסים לא מבוססים שמטעים אותנו..

למשל, המחשבה ששקרנים תמיד נמנעים מקשר עין או שמצמוץ מוגבר מעיד על שקר יכולה לגרום לנו לפספס סימנים אמיתיים.

כדי לזהות שקרנים בצורה יעילה יותר, עלינו ללמוד להתבונן ולהקשיב בצורה חכמה—לשים לב לסתירות בין מה שנאמר לבין מה שמשתקף בשפת הגוף, הקול והבעות הפנים.

 

אז בואו ננפץ חמישה מיתוסים נפוצים על שקרנים ונגלה קצת את האמת מאחורי השקר.

מיתוס 1 – עצבים – אמנם זהו סימן קלאסי לשקר, אך על פי מחקרים אחרונים, בדרך כלל שקרנים לא נראים יותר עצבניים. למעשה, אנשים דוברי אמת,  שמודעים לכך שחושדים בהם יגלו יותר סימני עצבנות.

מיתוס 2 – מצמוץ עיניים  – שקר יכול לדרוש יותר ריכוז. חלק מהמחקרים האחרונים בנושא טוענים שאנשים ממצמצים פחות כאשר הם משקיעים יותר אנרגיה בתהליך החשיבה (לדוג' כאשר נדרשים להיזכר במספר בעל שמונה ספרות לעומת מספר בעל ארבע ספרות). במספר ניסויים ,שבהם מספר אנשים הונחו לשקר ומספר אחר הונחה לדבר אמת – השקרנים מצמצו פחות!

אם זאת, זה תלוי מדוע האדם משקר ואיך הוא מרגיש. חרדה יכולה לגרום ליותר מצמוצים, במיוחד אם אנשים משקרים בנוגע לפשע שביצעו.

מיתוס 3 – אישונים מורחבים – אישונים מורחבים הם אינדיקציה נוספת למתח וריכוז. תופעה זו יכולה להופיע גם כאשר שקרנים משקיעים אנרגיה רבה בתהליך החשיבה וגם כאשר הם חשים חרדה.

עם זאת, למרות סימן מוזר כמו זה, אנחנו יכולים לטעות ולחשוב שאנשים תמימים שחשים חרדה ומשקיעים אנרגיה רבה בתהליך החשיבה  – משקרים.

מיתוס 4 – קשר עין – אמנם מחקרים מצאו, ששקרנים נמנעים ליצור קשר עין כאשר הם עם מוטיבציה גדולה לא להיתפס, אך לא כך הדבר תמיד.

בואו ניקח לדוגמה מצב בו אתם מתשאלים מישהו על אירוע כלשהו והוא יוצר עמכם קשר עין לכל אורך השיחה והוא מכחיש את הדברים בהם הוא מואשם – עדיין יכול להיות שהוא משקר.. יכול להיות שהוא לא חש חרדה ופחד לגבי הנושא ( אולי מפני שהוא יודע שאין לכם ראיות מוצקות וחזקות על המעשה הפסול שביצע.)

מיתוס 5 – כשאנשים קרובים לנו משקרים.. אנחנו מזהים זאת בקלות –   –אחד המיתוסים הגדולים ביותר לגבי אמון ושקר קשור דווקא לאנשים הקרובים לנו ביותר – בני זוג, ילדים, הורים וחברים – על פי המיתוס – אנחנו נוכל לזהות בקלות מתי הם משקרים או מסתירים מאתנו משהו. (הרי אנחנו מכירים אותם כל כך טוב, יודעים איך הם נשמעים, איך הם מגיבים, ואפילו אילו הבעות פנים הם עושים כשהם מתרגשים, כועסים או עצובים.) אז איך ייתכן שלא נבחין בכך?

המציאות, לעומת זאת, מפתיעה:

דווקא עם הקרובים ביותר – אנחנו הכי עיוורים לשקרים!

למה זה קורה? 

🔹 תחושת ודאות מזויפת – כשאנחנו מכירים מישהו מקרוב, אנחנו נוטים לסמוך על האינטואיציה שלנו יותר מדי, ולחשוב שאם משהו היה שונה, היינו שמים לב. בפועל, הקרבה גורמת לנו להניח אוטומטית שאנחנו רואים את התמונה המלאה.

🔹 הטיית האישוש – אנחנו נוטים להבחין רק בפרטים שמאשרים את מה שאנחנו כבר מאמינים, ולכן אם אנחנו מאמינים שהקרובים לנו דוברי אמת, נחפש סימנים לכך שהם דוברים אמת – ונפספס סימנים המעידים על שקר.

🔹 רגשות חזקים מטשטשים חשדנות – כשאנחנו אוהבים מישהו, מערכת הרגש שלנו מוחקת סימנים קטנים שיכולים להעיד על חוסר כנות, כדי לשמור על הקשר והאמון. במילים אחרות: אהבה גורמת לנו לראות את מה שאנחנו רוצים לראות..

בעוד שזיהוי שקרים וחוסר אמון הם חשובים מאוד במצבים מסוימים (כמו  לדוגמה בעולם הביטחון והאבטחה) במצבים אחרים הם לא המטרה הכי חשובה. המטרה האמיתית והחשובה ביותר היא ללמוד ליצור תקשורת אפקטיבית, תקשורת בין אישית כנה ובונה שמבוססת על אמון הדדי.

רוצים ללמוד כיצד לבנות אמון אמיתי ולגרום לסביבה הקרובה שלכם  לסמוך עליכם יותר – כתבתי מאמר מעניין בנושא – לקריאה לחצו כאן!

כאשר אנחנו מצליחים לבנות אמון אמיתי עם הסביבה הקרובה לנו –  בהרבה מקרים אנחנו מצליחים לצמצם את הצורך בשימוש בשקרים..

 

נ.ב.

רוצים לקבל עוד  כלים לשיפור התקשורת האישית שלכם?

אני מזמין אתכם להצטרף לניוזלטר שלי "אימונים קצרצרים לפיתוח חוסן אישי" ולקבל בכל שבוע כלים מעשיים מעולם החוסן ומעולם התקשורת הבין אישית  – כלים שיכולים לשנות את מערכות היחסים שלכם לטובה! 😊 – להצטרפות לניוזלטר – לחצו כאן!

המידע מעניין? שתפו עם חברים